Wandelend langs de Grunneger Toalroute in de Wildervanksterdallen beleef je de taal, cultuur en het landschap van de Veenkoloniën. Een eerbetoon aan het werk van schrijver dr. Jan J. Boer. Over zeven draaibruggetjes, langs uitgestrekte graan- en aardappelvelden, stil staan bij (Groningse) gedichten, liedjes en verhalen. Trots veenkoloniaal erfgoed – 1½ kilometer lang – en een ommetje waard!
n Grunneger Toalroute is n wandel- en / of fietspad deur t schiere Grunneger landschop, woarbie je kennis moaken kinnen mit de Grunneger toal en cultuur. Pervinsie Grunnen het ter verschaaident. Mooie routes deur en van t Cultureel Aarfgoud Grunnen.
Wandelnd langs dizze Toalroute beleef je de toal, cultuur én t landschop van de Veenkelonies! Zowel t Zeuvenbrogjespad as de gedichten en verhoalen van Jan J. Boer heuren tou t cultureel aarfgoud van de streek.
Dr. Jan J. Boer
Vrouger, in Wildervanksterdale
ging ik noar ’t laand mit voader.
Nou ‘k zulf aal meer van vrouger wor
kom ‘k hom en ’t laand weer noader.
Jan J. Boer wuir in 1927 hier op Dale geboren. Noa zien studie geneeeskunde wuir e hoesarts in Onstwedde, loater geneesheer-directeur aan t Refaja Zaikenhoes op t Knoal en t verpleeghuus Open Haven in Veendam.
Jan J. Boer begon pas op loatere leeftied mit t schrieven van Grunnegstoalege gedichten en verhoalen. Deur de tougankelkhaid van zien waark, n meroakel goie veurdracht en ongecompliceerd optreden is e populair worden bie n groot (lezers)publiek. In 1994 kreeg Jan J. Boer de K. ter Laanpries van Stichting t Grunneger Bouk vanwege zien biedroage as schriever, mor zeker ook as bestuurder, aan de oplevende belangstellen veur de Grunneger toal.
Jan J. Boer is in 2011 in zien woonploatse De Wieke oet tied kommen.
Een Grunneger Toalroute is een wandel- en/of fietspad door het fraaie Groninger landschap, waarbij je kennis kunt maken met de Groninger taal en cultuur. De provincie Groningen heeft er verschillende. Mooie routes door en van het Cultureel Erfgoed Groningen.
Wandelend langs deze Toalroute beleef je de taal, cultuur én het landschap van de Veenkoloniën! Zowel het Zevenbruggetjespad als de gedichten en verhalen van Jan J. Boer behoren tot het cultureel erfgoed van de streek.
Dr. Jan J. Boer
Vrouger, in Wildervanksterdale
ging ik noar ’t laand mit voader.
Nou ‘k zulf aal meer van vrouger wor
kom ‘k hom en ’t laand weer noader.
Jan J. Boer werd in 1927 hier in de Wildervanksterdallen geboren. Na zijn studie geneeskunde werd hij huisarts te Onstwedde, later geneesheer-directeur aan het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en het verpleeghuis Open Haven in Veendam.
Jan J. Boer begon pas op latere leeftijd met het schrijven van Groningstalige gedichten en verhalen. Door de toegankelijkheid van zijn werk, een uitstekende voordracht en ongecompliceerd optreden verwierf hij populariteit bij een groot (lezers) publiek. In 1994 ontving Jan J. Boer de K. ter Laanprijs van de Stichting ’t Grunneger Bouk vanwege de bijdrage die hij als schrijver, maar zeker ook als bestuurder, leverde aan de oplevende belangstelling voor de Groninger taal.
Jan J. Boer overleed in 2011 in zijn woonplaats Ommelanderwijk.
Foto v.l.n.r.:
Ed Wennink en Lianne Abeln (liedjes op de Toalroute), Jaap Boer (initiatiefnemer Toalroute), Jeanine Collet (liedjes op de Toalroute), Henk Scholte (inspreker verhalen).
Janet Hoekzema
(inspreekster verhalen)
Elk jaar in maart krijgt de Grunneger Toalroute een flinke schoonmaakbeurt. Dat doen we tijdens NLdoet, de landelijke vrijwilligersactie.
In 2025 is dat op vrijdag 14 maart. Wil je ons komen helpen? Vanaf november 2024 kun je aanmelden via de website www.nldoet.nl. Samen maken we er een gezellige dag van!
Beleef je de toal, cultuur én t landschop van de Veenkelonies!